Mikrospektroskopie aminokyselin - Svobodová, Zuzana (2013)
V tejto bakalárskej práci sa venujem zloženým zobrazovacím optickým sys-témom, ktoré pri vhodnom parametrickom nastavení umožňujú získať Raman-ský signál roztokov aminokyselín s koncentráciou rádovo blízkou fyziologickým roztokom. Základom týchto optických systémov je prítomnosť kapiláry, ktorá sa pri Ramanovej mikrospektroskopii využíva ako zásobník vzorky. Paramet-rické nastavenie optických systémov a vhodnosť ich použitia je najprv hodno-tené z matematického hľadiska použitím maticové počtu, teda zavedením pre-chodových matíc. Následne sú približné parametrické nastavenia využité v Ramanovom experimente prevádzanom Ramanovým mikroskopom Renishaw inVia, je určená poloha najvyššieho zosilnenia signálu, a na základe tejto in-tenzity signálu je vybrané najvhodnejšie zloženie optického systému. V tomto usporiadaní je potom zistená najnižšia možná merateľná koncentrácia roztokov aminokyselín.