N-metylacetamid, vzorová molekula pro modelování vibrací aminokyselin - Krejčíková, Magdaléna (2013)
Tématem této bakalářské práce jsou vibrace molekuly N-methylacetamidu, společně s N,N-dimethylformamidem a benzenem, které jsou přidány pro srovnání. Vibrační frekvence jsou charakteristickým znakem molekul a mohou sloužit k jejich identifikaci. N-methylacetamid může být díky své struktuře použit jako vzorová molekula pro vibrace aminokyselin. Cílem práce je porovnání vibračních frekvencí z naměřených Ramanových spekter molekul s frekvencemi, které se získají z výstupu programu pracujícího na principu ab initio metod.