Měření a řízení teploty in-situ vakuové pece - Dugáček, Ján; Meduňa, Mojmír, 1974-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2013)
Mnohé pokusy nielen s difrakciou röntgenového žiarenia vyžadujú, aby merané vzorky boli počas experimentu udržiavané na konštantnej teplote, pretože inak by došlo k štruktúrnym zmenám. Pri difrakčných experimentoch by to viedlo k zmene mriežkového parametra, čo by mohlo viesť k znehodnoteniu výsledkov pokusu zmenou difrakčných maxím. Táto práca sa zaoberá popisom riadiaceho systému na udržiavanie teploty, meraním parametrov regulovanej sústavy a návrhu parametrov regulátora na udržiavanie teploty. Riadiaci proces je implementovaný v systéme Matlab. Posledná časť práce je venovaná ladeniu parametrov regulátora teploty a tým je funkčnosť systému prakticky overená.
Many experiments not only using X-ray diffraction require the measured objects to be kept at constant temperature during the experiment, since otherwise it would lead to changes of structural parametres. At diffraction experiments, this would lead to shift of diffraction peaks, and that might cause to a degradation of the results of the experiment due to a movement of diffraction maxima. This work is devoted to a description of a control system for maintaining temperature, measurements of parametres of the controlled system and designing parametres of a controller for maintaining temperature. The control algorithm is implemented in the Matlab system. The last part of this work is focusing on tuning of parametres of the controller and practical verification of the system's functionality.
Vedoucí práce: Mojmír Meduňa
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: PID regulátory; regulace teploty; PID controllers; temperature control; bakalářské práce