Měření a řízení teploty in-situ vakuové pece - Dugáček, Ján (2013)
Mnohé pokusy nielen s difrakciou röntgenového žiarenia vyžadujú, aby merané vzorky boli počas experimentu udržiavané na konštantnej teplote, pretože inak by došlo k štruktúrnym zmenám. Pri difrakčných experimentoch by to viedlo k zmene mriežkového parametra, čo by mohlo viesť k znehodnoteniu výsledkov pokusu zmenou difrakčných maxím. Táto práca sa zaoberá popisom riadiaceho systému na udržiavanie teploty, meraním parametrov regulovanej sústavy a návrhu parametrov regulátora na udržiavanie teploty. Riadiaci proces je implementovaný v systéme Matlab. Posledná časť práce je venovaná ladeniu parametrov regulátora teploty a tým je funkčnosť systému prakticky overená.