Spektroskopie procesu plazmové syntézy nanomateriálů - Šnírer, Miroslav (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá diagnostikou mikrovlnného plazmatu s přítomností a bez přítomnosti pentakarbonylu železa. Výboj s povrchovou vlnou byl buzen v argonové nebo kyslíkové atmosféře pomocí mikrovln. Vlastnosti plazmatu byly zkoumány analýzou digitální fotografie a optickou emisní spektroskopií. Ze spekter argonového a kyslíkového plazmatu byla vypočtena rotační teplota OH radikálu. Fotografie výboje byly použity pro horizontální, vertikální a RGB barevné profily. Z horizontálního profilu vyzařování byl pomocí Abelovské dekonvoluce určen profil radiální. Výslední sedlový profil ("M" profil) je charakteristický pro výboj s povrchovou vlnou. Část emisního spektra oxidovaného železa byla fitována Planckovou funkcí. Vypočtená teplota černého tělesa byla 1850 K, což přibližně odpovídá hodnotě získané z barevné analýzy 1912 K.