Studium doznívání katodoluminiscence rychlých scintilátorů metodou časově korelovaného čítání jednotlivých fotonů - Lalinský, Ondřej (2013)
Tato bakalářská práce se jednak zabývá zprovozněním metody časově korelovaného čítání jednotlivých fotonů (TCSPC) a jejím integrováním do katodoluminiscenční aparatury na ÚPT AV ČR a také jejím využitím ke studiu vlastností scintilátorů. Metoda byla nejprve kvůli výskytu problémů s parazitními signály laděna pomocí testovacího vzorku, a to s pomocí pulzní laserové diody. Další část práce je věnována teplotní závislosti katodoluminiscenčního spektra a doznívání katodoluminiscence scintilátoru YAP:Ce. Metodou TCSPC byly získány doby doznívání katodoluminiscence scintilátorů YAG:Ce, YAP:Ce a YSO:Ce. Ze všech výsledků měření byl mj. v materiálech odhadnut počet druhů katodoluminiscenčních center. Hlavním cílem práce bylo srovnání metody TCSPC s dosud používanou analogovou metodou.