Saturace laserem indukované fluorescence - Mrkvičková, Martina (2013)
V této práci se zabýváme saturačními efekty, které se mohou objevovat při měření laserem indukované fluorescence plazmatu, pokud excitujeme zkoumané částice laserovým zářením o vysoké hustotě energie. Zkoušíme, jestli je v praxi vhodné a reálné taková měření vyhodnotit. Navrhujeme postup, jehož principem je srovnání měřené fluorescence s teoretickým modelem zahrnujícím vlivy saturace. Podrobně popisujeme všechna měření, která je třeba provést, chceme-li pomocí tohoto postupu určit absolutní koncentraci vybraných částic. Zkoumanými částicemi v našich experimentech byly hydroxylové radikály OH ve výboji plazmové tužky.