Moderní metody pro studium oxidativního stresu a poškození tkání - Nováková, Zuzana (2013)
Oxidativní stres - stav, kdy v buňce dojde k vychýlení rovnováhy mezi vznikem a zánikem reaktivních forem kyslíku a jiných látek ovlivňujících redoxní potenciál - patří mezi důležité fyziologické mechanismy, stejně tak jako se řadí mezi nebezpečné mechanismy působení environmentálních stresorů. Oxidativní stres může být popsán různými parametry. Tato bakalářská práce je zaměřená na charakteristiku oxidativního stresu v živočišných tkáních pomocí citlivých biomarkerů, které indikují poškození biomolekul nebo zvýšení hladiny nízkomolekulárních látek, jež jsou součástí antioxidačního ochranného systému. Teoretická část práce se zabývá literární rešerší nejčastěji stanovovaných biomarkerů oxidativního stresu a moderními metodami jejich stanovení. Praktická část této práce je zaměřena na optimalizaci dříve využívaných metod stanovení malondialdehydu (MDA) a glutathionu (GSH) a zavedení nové metody pro stanovení oxidovaného glutathionu (GSSG).