Kmenové buňky - nový nástroj pro hodnocení toxicity? - Váňová, Sabina (2013)
Cílem této bakalářské práce bylo shrnutí aktuálního stavu poznání o možnostech využití kmenových buněk pro hodnocení toxických účinků chemických látek. Tradiční testy toxicity prováděné na pokusných zvířatech jsou nejen eticky problematické, ale často také zdlouhavé, ekonomicky nákladné a s omezenou relevancí vzhledem k člověku. Existuje proto snaha o hledání a využívání alternativních metod a postupů pro hodnocení toxicity, mezi které patří také in vitro experimenty s využitím savčích tkáňových kultur. Stále dostupnějším zdrojem buněk pro mnoho oblastí výzkumu se dnes stávají linie kmenových buněk různých typů izolované z různých organismů, včetně člověka. Vzhledem ke svým unikátním vlastnostem (vysoký replikační potenciál, schopnost sebeobnovy, schopnost diferencovat do specializovaných typů buněk) představují kmenové buňky perspektivní nástroj využitelný pro in vitro hodnocení toxicity látek, který by mohl překonat některé nedostatky dosavadních in vitro metod založených na primární