Charakterizace a účinky komplexních směsí látek z vodního květu sinic - Jánová, Kristýna (2013)
S masivním rozvojem květu sinic je spojeno mnoho negativních účinků na organismy, souvisejících s jejich sekundárními aktivními metabolity - cyanotoxiny. Jedním z potenciálních negativních účinků cyanotoxinů je endokrinní disrupce. Práce je zaměřena na problematiku endokrinní disrupce látek sinicového původu (fytoestrogenů). Největší důraz byl kladen na optimalizaci extrakce sinicové biomasy s ohledem na výtěžnost látek s estrogenním potenciálem. Série testů potvrdily hypotézu o přítomnosti těchto látek v sinicích, nicméně přinesly i informace o zvýšené cytotoxicitě těchto extraktů, kvůli nimž jsou omezeny možnosti testování komplexních extraktů biomasy sinic.