In vitro metody a jejich relevance vůči situaci in vivo - nové trendy v experimentech s tkáňovými kulturami - Albrechtová, Barbara (2013)
Tato práce srovnává tradiční způsoby testování toxicity s klasickým i moderním přístupem v testování in vitro a popisuje nejnovější trendy v experimentech in vitro. Jejím účelem bylo především objasnit a zdůvodnit možnou relevanci nových in vitro metod s testováním in vivo, její velkou důležitost a vyhlídky do budoucna. Obsahuje teoretickou a experimentální část. Mezi hlavní cíle teoretické části této bakalářské práce patří zmapování dostupné literatury týkající se dané problematiky, hlubší popis a vysvětlení nových trendů v experimentech s tkáňovými kulturami (výhody, nevýhody, možnost praktického využití) a jejich srovnání se situací in vivo. Metody a materiály kultivace buněčných kultur in vitro, upravování podmínek kultivace, snaha o vytváření 3D podmínek náhradou extracelulární matrix nebo použití podpůrných struktur jsou předměty teoretické části práce. Cílem experimentální části této bakalářské práce je prověřit jeden z alternativních in vitro modelů, tedy ko - kultivaci více ty