Modulace signalizace Ah receptoru v epiteliálních buněčných modelech - Šeda, Václav (2013)
Receptor pro aromatické uhlovodíky (Ah receptor; AhR) je transkripční faktor, který se podílí na regulaci metabolizmu cizorodých látek, ale také na řízení řady buněčných dějů, jako například buněčného cyklu, proliferace a diferenciace. V organizmu hraje významnou roli jak v regulaci vývoje a funkcí některých typů imunitních buněk, tak i v průběhu embryonálního vývoje. Tyto procesy ovlivňuje nejen prostřednictvím regulace exprese cílových genů, ale také díky svým interakcím s proteiny dalších signálních drah. Jedním z faktorů, který ovlivňuje aktivitu signální dráhy AhR, je hladina AhR v dané buněčné populaci. Velmi vysoká endogenní hladina AhR je typická například pro některé imunitní buňky a některé recentní studie naznačují, že zvýšená endogenní hladina by mohla přispívat k maligní transformaci buněk. Za účelem studia vlivu zvýšené hladiny AhR na funkce buněk byly buněčné linie, odvozené z epiteliálních buněk ledvin a prostaty, transfekovány vektorem nesoucím sekvenci kódující protei