Funkční analýzy vybraných mikroRNA na modelu kolorektálního karcinomu - Šrůtová, Klára (2013)
Kolorektální karcinom (CRC) je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění v západních zemích a také v České republice . I když jsou poznatky o tomto onemocnění značně pokročilé, zatím se nedaří nalézt vhodné diagnostické, prognostické a prediktivní biomarkery. Výzkum této problematiky se v posledních letech zaměřuje na malé nekódující molekuly mikroRNA, jejichž vlastnosti odpovídají požadavkům pro využití, a jejichž deregulace byla prokázána u řady nádorových onemocnění. Cílem této práce bylo analyzovat expresi miR-135b u 125 pacientů s CRC a porovnat ji s expresí ve zdravé tkáni střev. Dále byly provedeny in vitro funkční analýzy miR-135b na stabilních buněčných liniích DLD-1, HCT-116+/+ a HCT-116-/-. Vliv miR- 135b na nádorové buňky byl analyzován na úrovni proliferace, viability, apoptózy, buněčného cyklu a migrace buněk.