Paraziti gastrointestinálního traktu volně žijících gibonů (Hylobates albibarbis) z Kalimantanu - Skulinová, Kateřina (2013)
V této práci jsou předkládány výsledky parazitologického vyšetření 15 vzorků trusu nasbíraných v roce 2010 od devíti divokých gibonů bělobradých (Hylobates albibarbis) z oblasti Kalimantanu, indonéské části ostrova Borneo. Cílem práce bylo vypracovat literární rešerši o biologii a parazitech gibonů, potvrdit přítomnost gastrointestinálních parazitů ve vzorcích trusu a determinovat je na základě morfometrických znaků. Pro koprologické vyšetření byla použita modifikovaná Ridleyho sedimentační metoda a výsledné preparáty byly prohlíženy pod mikroskopem. Ve vzorcích byli nalezeni zástupci Balantidium sp. a Entamoeba sp. z taxonu Protozoa, vajíčka dvou druhů taxonu Trematoda, vajíčka Trichuris sp., vajíčka a larvy Strongyloides sp., vajíčka Ancylostomatidae g. sp. a roupi Probstmayria sp. z taxonu Nematoda. Práce je předběžnou studií k budoucímu výzkumu parazitů u gibonů bělobradých.