Diagnostika malárie u lidoopů - Kmentová, Nikol (2013)
Zástupci rodu Plasmodium napadají různé druhy obratlovců od plazů, ptáků až po savce. Výjimkou nejsou ani lidoopi. V této práci byla vypracována literární rešerše zabývající se historií výzkumu malárie od jejího objevení, životním cyklem malárie, výskytem malárie u lidoopů a především metodami diagnostiky této nemoci. Metody vyvinuté pro diagnostiku malárie u člověka se používají i v případě lidoopů, kdy je možné vzorky odebrat neinvazivní nebo také invazivní cestou, což je v případě volně žijících jedinců velmi náročné. Cílem studie bylo zjistit, která z používaných diagnostických metod je nejvhodnější pro studium malárie u divokých a polodivokých orangutanů, popřípadě u ostatních druhů lidoopů. V závěru byla diskutována problematika výběru takovéto metody diagnostiky tak, aby získané informace bylo možno využít k monitorování zdravotního stavu divokých a polodivokých orangutanů.