Optimalizace produkce cukr-vázajících proteinů z Aspergillus fumigatus v hostitelském organismu Escherichia coli - Ždánská, Jitka (2013)
V této bakalářské práci je zkoumána produkce lektinu AFL2 z plísně Aspergillus fumigatus. Jedná se o hypotetický protein, který zatím nebyl izolován v rozpustné formě. Cílem bakalářské práce bylo optimalizovat expresi tohoto proteinu v hostitelském organismu E. coli. Byla optimalizována teplota exprese proteinu, koncentrace induktoru exprese i bod indukce. Bylo testováno několik kmenů E. coli a vliv média na produkci proteinu a jeho rozpustnost. Z optimalizací vyplývá, že pro expresi proteinu AFL2 jsou vyhovující vyšší teploty (25 °C - 37 °C) a to v kmenech E. coli umožňujících tvorbu disulfidických můstků - Origami(DE3) a Shuffle(DE3). Největší vliv na rozpustnost proteinu AFL2 mělo médium. Protein AFL2 v rozpustné formě byl detekován při použití autoindukčního média (Merck).