Studium konformačního chování peptidů pomocí metod molekulového modelování - Škultéty, Michal (2013)
Ve své bakalářské práci se věnuji popisu peptidu, amyloidu β, který má na svědomí vznik Alzheimerovy choroby. V teoretické části je popsána jeho struktura, mechanismus vzniku, klíčové aspekty důležité v rámci jeho toxicity a konečně mechanismus jeho toxicity v souvislosti s Alzheimerovou chorobou. Dlouhodobá expozice mozkové tkáně amyloidu β má za následek sled reakcí, které jsou pro mozkové buňky devastující. Tento sled reakcí souhrnně nazýváme oxidativním stresem. Mnohé výzkumy prokázaly, že methionin na 35. pozici amyloidu β s enormní toxicitou úzce souvisí. V praktické části se zabývám studiem nativního amyloidu β, tzv. wild a jeho dvou mutantů - nle35 a val35. První mutantní protein vznikl substitucí methioninu 35 za norleucin a ve druhém byl substituentem valin. Dřívější vědecké práce zabývající se těmito substitucemi in vitro poukázaly na fakt, že takto substituovaný amyloid β postrádá toxické účinky. K analýze jsem použil metody molekulového modelování popsané v kapitole 2.