Úloha histaminových receptorů v modulaci imunitního systému - Hedbávná, Hana (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá histaminem a histaminovými receptory, jejich expresí nejen na buňkách imunitního systému, ale také na buňkách s imunitní odpovědí souvisejících. Dále pak úlohami, které hrají jednotlivé histaminové receptory v regulaci funkcí imunitního systému. Čtyři typy histaminových receptorů jsou charakterizovány z hlediska jejich struktury, intracelulárního přenosu signálu, tkáňové exprese a základní fyziologické funkce. Zapojení histaminových receptorů do modulace imunitní odpovědi je potom popisováno z pohledu jejich vlivu na různé buněčné typy, a to především na typy buněk imunitních. Okrajově je v práci zmíněna účast histaminových receptorů na některých imunopatologických stavech a popsána jsou také antihistaminika, jako prostředek terapie nežádoucích stavů vyvolaných aktivitou histaminových receptorů.