Vliv jaderných receptorů na expresi ABC transportérů - Hampl, Marek (2013)
Tato bakalářská práce se věnuje jaderným receptorům a jejich účinkům na průběh buněčného cyklu a expresi transportních proteinů z rodiny ABC transportérů, především těch asociovaných s multilékovou rezistencí. Jaderné receptory patří mezi nejhojnější transkripční regulátory u živočichů i rostlin. Ovlivňují i transkripci ABC transportérů, což jsou membránové pumpy, které se účastní především exportu mnoha molekul, které nejsou schopny projít buněčnými membránami difůzí. V této práci je podán přehled vlivu jaderných receptorů na expresi ABC transportérů a na průběh buněčného cyklu a vlivu ABC transportérů na průběh buněčného cyklu. Na základě literární rešerše bylo prokázáno, že zmíněné interakce mezi třemi danými skupinami molekul opravdu existují. Součástí práce bylo také zjistit, zda existuje přímé funkční spojení mezi jadernými receptory, ABC transportéry a buněčným cyklem. Nalezená fakta existenci tohoto spojení podporují, ačkoliv mechanizmy těchto interakcí nejsou dosud zcela objas