Význam transkripčního faktoru HIF pro kmenové buňky - Szarowská, Bára; Večeřa, Josef; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2013)
Bakalářská práce se zabývá hypoxií indukovaným faktorem a jeho vlivem na kmenové buňky. Práce popisuje základní charakteristiku tohoto faktoru a mechanismy, prostřednictvím kterých se na regulaci kmenových buněk podílí. Na základě dostupných zdrojů jsou shrnuty poznatky týkající se významu hypoxií indukovaného faktoru pro kmenové buňky, které mohou být v budoucnu cenným přínosem zejména pro oblast medicíny, kde kmenové buňky představují možné využití v léčbě některých poruch a nemocí.
The thesis deals with the hypoxia-induced factor and its effect on stem cells. It describes the main features of the factor and the mechanisms by which the factor contributes to the regulation of stem cell. It summarizes the findings concerning the importance of hypoxia-induced factor for stem cells on the basis of available resources, as the stem cells could become a valuable contribution in the future, especially in the area of medicine where stem cells represent a potential utilisation in the treatment of certain disorders and diseases.
Vedoucí práce: Josef Večeřa
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: Hypoxia-Inducible Factor; hypoxie buňky; hypoxií indukovaný faktor HIF; kmenové buňky -- metabolismus; signální transdukce; Cell Hypoxia; Signal Transduction; Stem Cells; bakalářské práce; bachelor's theses