Úloha hypoxie při vývoji nervového systému - Bartoňková, Jana (2013)
Během embryonálního vývoje i ve tkáních dospělého organismu často dochází k výskytu hypoxie a to jak za fyziologických, tak za patologických podmínek. Embryogeneze je složitý děj citlivý na výkyvy podmínek, regulovaný širokou škálou faktorů. Ačkoli je výskyt hypoxie během embryogeneze přirozeným jevem, nedostatečný přísun kyslíku ve tkáních i samotných buňkách způsobuje metabolické poruchy, které během citlivého období embryogeneze mohou způsobovat závažné vývojové vady.