Biochemické markery v ekotoxikologii terestrických plžů - Trávníčková, Dana (2013)
Tato bakalářská práce je zaměřena na biochemické markery stanovované v terestrických plžích. Teoretická část se soustředí na shrnutí dosavadních poznatků zabývajících se touto problematikou. Je zde popsána biologie cílového organismu a jeho použití v půdní ekotoxikologii. Dále jsou v teoretické části práce charakterizovány nejčastěji stanovované biomarkery v suchozemských plžích. Experimentální část byla věnována krevním buňkám (= hemocytům) plžů. Především morfologie a metodika počítání hemocytů byly studovány. Tyto poznatky byly následně aplikovány v experimentu s cílem identifikovat možnou závislost mezi stavem hemocytů (morfologie, počty) a expozicí kontaminovaným kompostům (kontaminace arsenem).