Raná fáze obranné reakce révy vinné - Goišová, Alena (2013)
Každá rostlina má obranný mechanismus, který jí pomáhá v boji proti patogenům, které ji mohou napadnout. Základem rozpoznání patogenu je elicitor, který vyvolá obrannou reakci rostliny. Mezi elicitory patří například ergosterol, oligogalaktorunidy, atd. V rané fázi obranné reakce dochází k alkalizaci extracelulárního média buněk a také ke vzniku reaktivních forem kyslíku - např. peroxidu vodíku. V rámci práce byla stanovena alkalizace média pomocí pH elektrody a produkce reaktivních kyslíkových meziproduktů, konkrétně koncentrace peroxidu vodíku měřená luminometrem. K buňkám révy vinné (Vitis vinifera L. cv. Ryzlink rýnský) byly přidávány elicitory (ergosterol ...) a plíseň Botrytis cinerea. Po přidání elicitorů byla patrná alkalizace i vznik reaktivních kyslíkových meziproduktů.