Prognostické biomarkery u pacientek s časným stádiem karcinomu prsu - Ožanová, Zuzana (2013)
Karcinom prsu patří nejenom mezi nejběžněji se vyskytující zhoubné novotvary u žen, ale představuje i nejčastější příčinu úmrtí způsobenou nádorovým onemocněním. Tato bakalářská práce pojednává o karcinomu prsu z hlediska jeho vzniku, rozšíření v populaci, rizikových faktorů, diagnostiky a terapie. Důraz je však kladen na prognostické biomarkery, které přispívají k odhadu rizika relapsu onemocnění u pacientek s časným klinickým stádiem karcinomu prsu. Pro odhad rizika recidivy jsou k dispozici komplexní modely, které zahrnují klinické, patologické nebo molekulární proměnné. Nadějným prognostickým biomarkerem se však jeví mikroRNA (miRNA). MiRNA jsou velmi stabilní krátké nekódující molekuly RNA, jejichž schopností je regulovat více než polovinu lidských genů. Významnou roli hrají především v procesech karcinogeneze. Cílem této práce bylo určit prognostické vlastnosti vybraných tkáňových miRNA (miR-34a, miR-210, miR-9 a miR-128a) ve vztahu k riziku relapsu onemocnění. Nalezli jsme signi