Telomerasa a RuvBL helikasy - Schořová, Šárka (2013)
Telomery jsou nukleoproteinové komplexy na koncích lineárních chromozomů eukaryot. Chrání chromozomy před replikativním krácením. V somatických buňkách jsou telomery přirozeně zkracovány po celý život. Tento proces je projevem přirozeného stárnutí. Enzym telomeráza prodlužuje telomery přidáváním nukleotidů k nedokončenému opožďujícímu řetězci. Velkou aktivitou se telomeráza vyznačuje u embryonálních, kmenových a nádorových buněk. Neustále prodlužuje telomery chromozomů nádorových buněk a způsobuje tak jejich „nesmrtelnost“. Díky tomuto zjištění jsou telomery široce studovány ve spojitosti s rakovinným onemocněním. V komplexu proteinů interagujících s N-koncovými doménami proteinové podjednotky telomerázy (TERT) byly pomocí tandemové afinitní purifikace (TAP) v naší laboratoři mimo jiné vyizolovány také ATP-dependentní RuvBL helikázy. Jak název naznačuje, tyto proteiny mají ATPázovou a helikázovou funkci, které například v lidských buňkách ovlivňují aktivitu telomerázy. Cílem této práce