Cyklin-dependentní kinázy v patogenezi mnohočetného myelomu - Lučanová, Světlana; Ševčíková, Sabina, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2013)
V této bakalářské práci se věnuji cyklin-dependentním kinázám a jejich významu v patogenezi mnohočetného myelomu. Cyklin-dependentní kinázy jsou nepostradatelné pro řízení buněčného cyklu, některé z nich jsou však nezbytné i při regulaci transkripce. Mezi takové patří mimo jiné i cyklin-dependentní kináza 9, na kterou se ve své práci zaměřuji. Existuje zatím velmi málo studií zaměřujících se na tuto proteinkinázu v souvislosti s mnohočetným myelomem, velmi závažným nádorovým onemocněním. Studie zatím prokázaly vliv cyklin-dependentní kinázy-9 na buněčný cyklus myelomových linií, a to prostřednictvím její inhibice. Cílem práce tedy bylo ověřit účinek působení této sloučeniny na buněčnou linii mnohočetného myelomu a zjistit, jak inhibice CDK9 ovlivní proliferaci, buněčný cyklus a apoptózu myelomových buněk.
This bachelor thesis is focused on cyclin-dependent kinases and their importance in pathogenesis of multiple myeloma. Cyclin-dependent kinases represent vital part of a cell cycle control mechanism. Some of them are also essential for control of transcription as for example cyclin-dependent kinase 9 which is the main subject of this thesis. Until now there are not many researches focused on this protein kinase in connection with the grave illness of multiple myeloma. For the time being some studies already demonstrated the influence of cyclin-dependent kinases 9 on myeloma line cell cycle by the means of its inhibition. Target of the thesis is to verify the effect of this compound to cell line of multiple myeloma and find out how its application affects proliferation, cell cycle and apotosis of myeloma cells.
Vedoucí práce: Sabina Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: cyklin-dependentní kinasy; inhibitory cyklin-dependentních kináz; myelom; inhibitors of cyclin-dependent kinases; myeloma; Cyclin-Dependent Kinases; bakalářské práce