Cyklin-dependentní kinázy v patogenezi mnohočetného myelomu - Lučanová, Světlana (2013)
V této bakalářské práci se věnuji cyklin-dependentním kinázám a jejich významu v patogenezi mnohočetného myelomu. Cyklin-dependentní kinázy jsou nepostradatelné pro řízení buněčného cyklu, některé z nich jsou však nezbytné i při regulaci transkripce. Mezi takové patří mimo jiné i cyklin-dependentní kináza 9, na kterou se ve své práci zaměřuji. Existuje zatím velmi málo studií zaměřujících se na tuto proteinkinázu v souvislosti s mnohočetným myelomem, velmi závažným nádorovým onemocněním. Studie zatím prokázaly vliv cyklin-dependentní kinázy-9 na buněčný cyklus myelomových linií, a to prostřednictvím její inhibice. Cílem práce tedy bylo ověřit účinek působení této sloučeniny na buněčnou linii mnohočetného myelomu a zjistit, jak inhibice CDK9 ovlivní proliferaci, buněčný cyklus a apoptózu myelomových buněk.