Průběh peroxidace lipidů během obranné reakce - Štěpánek, Petr (2013)
Během svého života rostliny neustále čelí různým nepříznivým vlivům z okolního prostředí. Pokud je rostlina vystavena stresovým podmínkám, dochází u ní ke spuštění obranné reakce. Nastává tvorba toxických produktů, které mají poškozující vliv i na samotnou rostlinu. Jedním z významnějších procesů při obranné reakci je peroxidace lipidů. Dochází při ní k oxidačnímu poškození biologických membrán a následnému poškození buněk, které může vést až k nekróze rostlinného pletiva. Rozsah poškození závisí na povaze iniciátoru, který toto poškození vyvolal. Cílem práce bylo pozorovat časový průběh obranné reakce v listech tabáku Nicotiana tabacum se zaměřením na primární produkty peroxidace lipidů. Byly použity dva elicitory , které měly odlišnou strukturu a to kryptogein a jeho mutantní forma K39/48/94T. Patrný nástup lipoperoxidace byl pozorovatelný od 16. hodiny po elicitaci. Dále se ukázalo, že mutantní protein má výrazně sníženou schopnost vyvolat lipoperoxidaci, což bylo způsobeno změnou