Multikanálový biosensor pro kontrolu vína - Mašková, Tereza (2013)
V rámci práce byly navrženy uhlíkové a platinové amperometrické biosenzory pro detekci fenolických látek a alkoholů v reálných vzorcích vína. Detekované analyty byly sledovány pomocí imobilizovaných enzymů: alkohol-oxidáza, tyrosináza, lakáza a peroxidáza. Tyto enzymy byly na povrch pracovní elektrody imobilizovány metodou zesítění pomocí glutaraldehydu. Další neenzymatické složky pak sloužily jako referenč-ní. Navržené čtyřkanálové enzymové biosenzory byly nejprve testovány na standardních vzorcích v průtočné cele při střídavém průtoku pufr, vzorek a dále pak na vzorcích vína. Amperometrická detekce enzymatických produktů byla vedena za konstantního potenciálu -150 mV (redukce chinoidních produktů) a 650 mV (oxidace peroxidu vodíku u alkohol-oxidázy) vs. Ag/AgCl. Výsledkem byly výchozí informace pro PCA analýzu a orientační stanovení alkoholů a fenolických látek ve víně formou bioelektronického jazyka. Spojení těchto enzymů ukázalo na možnost současné detekce velké skupiny hydroxyslou