Diagnostika parazitických hlístic rodu Trichinella - Chmelíková, Michaela; Kašný, Martin, 1977-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2013)
Rod Trichinella tvořící skupinu intracelulárních parazitů je řazen do kmene parazitických hlístic Nematoda. Paraziti tohoto rodu jsou původci celosvětově rozšířeného onemocnění zvané trichinelóza. Člověk se nakazí pozřením syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného infikovaného masa. Mezi nejvýznamnější zástupce tohoto kmene můţeme zařadit T. spiralis, T.britovi a T. pseudospiralis. V teoretické části je práce zaměřena na výčet nejvýznamnějších diagnostických metod. Nejvýznamnější a dosud jedinou schválenou metodou v EU je metoda trávící. S ohledem na praktickou část práce jsou podrobněji rozpracovány také metody imunodiagnostické - ELISA a Western blot.
Nematode parasites of the genus Trichinella form a unique class of intracellular parasites, causing them worldwide serious disease named trichinellosis. Humans become infected when they eat raw or undercooked infected meat. The most important species are Trichinella spiralis, T. britovi and T. pseudospiralis. I focused the most significant diagnostic method in the theoretical part. Digestion method is the most impornant and approved method of the EU. With regard to the practical part of the work are described in more detail the methods immunodiagnostic - ELISA and Western blot.
Vedoucí práce: Martin Kašný
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: bakalářské práce; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Trichinella; western blotting; diagnostické metody; ELISA; epidermologie; Trichinella; trichinoskopie; trichinóza; diagnostic methods; trichinosis