Diagnostika parazitických hlístic rodu Trichinella - Chmelíková, Michaela (2013)
Rod Trichinella tvořící skupinu intracelulárních parazitů je řazen do kmene parazitických hlístic Nematoda. Paraziti tohoto rodu jsou původci celosvětově rozšířeného onemocnění zvané trichinelóza. Člověk se nakazí pozřením syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného infikovaného masa. Mezi nejvýznamnější zástupce tohoto kmene můţeme zařadit T. spiralis, T.britovi a T. pseudospiralis. V teoretické části je práce zaměřena na výčet nejvýznamnějších diagnostických metod. Nejvýznamnější a dosud jedinou schválenou metodou v EU je metoda trávící. S ohledem na praktickou část práce jsou podrobněji rozpracovány také metody imunodiagnostické - ELISA a Western blot.