Nové metody DNA analýzy v invazivní a neinvazivní prenatální diagnostice - Švarcová, Monika (2013)
Tato práce je zaměřena na nové metody analýzy DNA v invazivní a neinvazivní prenatální diagnostice. Práce je rozdělena na dvě pomyslné poloviny. První z nich je věnována invazivní diagnostice. Nejprve jsou popsány invazivní možnosti získání genetického materiálu plodu a poté již následuje popis jednotlivých metod analýzy tohoto materiálu. Kromě klasického karyotypování se text věnuje mnoha jiným metodám diagnostiky DNA. Druhá polovina práce představuje neinvazivní prenatální diagnostiku. Kromě neinvazivního získávání informací o stavu plodu je většina této části věnována volné fetální DNA izolované z periferní krve matky. Jsou zmíněny její vlastnosti a její potenciální využití v klinické praxi. Závěr práce je zaměřen na etickou problematiku spojenou s prenatální diagnostikou, zejména pak s využitím volné plodové DNA a celogenomovým vyšetřováním plodu.