Mechanismy regulace energetického metabolismu buňky při hypoxii - Sladeček, Stanislava (2013)
Množství dostupného kyslíku je jedním z významných faktorů mikroprostředí buněk, který působí na změny v jejich metabolismu. V podmínkách hypoxie, nedostatku kyslíku, jako konečného akceptoru elektronů dýchacího řetězce, vyvolá změny v aktivaci signálních drah na produkci ATP. Jelikož hypoxie vyvolává i zvýšenou produkci reaktívních kyslíkových radikálů, které buňku poškozují, aktivují se signální dráhy, které brání jejich nadměrné produkci. Na regulaci metabolických procesů se mohou podílet různé signální dráhy. Mezi nejvýznamnější dráhy na registraci sníženého obsahu kyslíku a změny v metabolismu v hypoxickém prostředí patří dráhy, které zahrnují hypoxií indukovaný faktor 1.