Molekulární podstata UPR (Unfolded Protein Response) - Svobodová, Veronika; Fajkusová, Lenka, 1963-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2013)
UPR (Unfolded protein response) je buněčná odpověď na nesbalené nebo špatně sbalené proteiny, které se hromadí v lumenu endoplazmatického retikula. Takový stav se také označuje jako stres endoplazmatického retikula. UPR je molekulární dráha, která probíhá u všech mnohobuněčných organismů. V této práci jsem se zabývala především buňkami lidskými. Tato dráha zajišťuje jednak adaptaci buňky ke stresu a v případě dlouhotrvajícího stresu také apoptózu. Ke snímání stresu v lidských buňkách, slouží tři hlavní senzory - PKR-like ER kinase (PERK), inositol-requiring enzyme 1 (IRE1) a activating transcription factor 6 (ATF6). Tyto tři senzory zajišťují adaptaci ke stresu. PERK a IRE1 se podílí na apoptóze.
Unfolded protein response (UPR) is cellular response to unfolded or misfolded proteins that accumulate in the lumen of the endoplasmic reticulum. This state is also called endoplasmic reticulum stress. UPR is a molecular pathway which occurs in all multicellular organisms. In this work, I have dealt mainly with human cells. This pathway provides both adaptation of cells to stress and in case of prolonged stress also apoptosis. For sensing stress in human cells, it serves three main sensor - PKR-like ER kinase (PERK), inositol-requiring enzyme 1 (IRE1) and activating transcription factor 6 (ATF6). These three sensors provide adaptation to stress. PERK and IRE1 is involved in apoptosis.
Vedoucí práce: Lenka Fajkusová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: bakalářské práce; bachelor's theses; Unfolded Protein Response; buněčné signály; molekulární biologie -- analýza; signální dráha UPR; stres endoplazmatického retikula; cell signals; endoplasmic reticulum stress; molecular biology -- analysis; molecular biology