Molekulární podstata UPR (Unfolded Protein Response) - Svobodová, Veronika (2013)
UPR (Unfolded protein response) je buněčná odpověď na nesbalené nebo špatně sbalené proteiny, které se hromadí v lumenu endoplazmatického retikula. Takový stav se také označuje jako stres endoplazmatického retikula. UPR je molekulární dráha, která probíhá u všech mnohobuněčných organismů. V této práci jsem se zabývala především buňkami lidskými. Tato dráha zajišťuje jednak adaptaci buňky ke stresu a v případě dlouhotrvajícího stresu také apoptózu. Ke snímání stresu v lidských buňkách, slouží tři hlavní senzory - PKR-like ER kinase (PERK), inositol-requiring enzyme 1 (IRE1) a activating transcription factor 6 (ATF6). Tyto tři senzory zajišťují adaptaci ke stresu. PERK a IRE1 se podílí na apoptóze.