Cannabis sativa v éře genomiky a biologické léčby - Tejkalová, Kateřina (2013)
Čeleď Cannabaceae je významnou skupinou kulturních rostlin, které produkují široce využitelné sekundární metabolity kanabinoidy. Práce se zaměřuje na druh Cannabis sativa L., která je producentem látky THC a dalších kanabinoidů s léčebnými účinky. Genom C. sativa byl v roce 2011 osekvenován s cílem identifikovat geny podílející se na biosyntéze sekundárních metabolitů a s cílem studia genetické variability. Byly identifikovány a klonovány tři enzymy podílející se na syntéze kanabinoidů. Bakalářská práce shrnuje dosavadní poznatky o genomu, genetice a metodách identifikace obsahu aktivních látek v rostlině C. sativa.