Regulace reprodukční fyziologie myši domácí pachovými signály - Jarmičová, Pavla (2013)
Chemická komunikace pomocí pachových signálů je v živočišné říši nedílnou součástí dorozumívání. Vylučování těchto látek je závislé např. na pohlaví, na sociálním postavení jedince a mnoha dalších faktorech. U příjemce pak vyvolávají změny chování, ovlivňují výběr partnera nebo působí na jeho fyziologii. V této práci jsme se zaměřili především na ovlivnění reprodukční fyziologie myši domácí (Mus musculus). Jsou zde popsány různé účinky pachových signálů na samice. Ať už je to Whittenův nebo Lee-Bootův efekt, kdy dochází k určité regulaci estrálního cyklu u samic, nebo efekt Bruceové, kdy samice záměrně potratí. Poslední zmiňovaný jev je jedním z nejstudovanějších účinků pachových signálů na samice, a přesto je v něm stále plno nejasností. Práce přináší nový pohled na tyto efekty, především na zpracování signálů a tvorbě vzpomínek při efektu Bruceové a celkově na neuroendokrinní přenos těchto signálů.