Taxonomie a biologie roztočů přenášených mezi květy kolibříky v neotropické oblasti (Acari: Mesostigmata: Ascidae/Melicharidae) - Literáková, Zuzana (2013)
Bakalářská práce se věnuje taxonomii a biologii roztočů, kteří žijí v neotropické oblasti na květech rostlin a k přenosu mezi nimi využívají kolibříky. V první části práce shrnuji dosavadní poznatky k tomuto tématu formou literární rešerše. Roztoči s touto životní strategií byli poprvé objeveni v roce 1964 a od té doby jsou poměrně detailně studováni. Aktuálně je známo 68 druhů ve čtyřech rodech a dvou čeledích. Do čeledi Melicharidae patří rody Tropicoseius Baker & Yunker, 1964, Rhinoseius Baker & Yunker, 1964 a Proctolaelaps Berlese, 1923 a do čeledi Blattisociidae rod Lasioseius Berlese 1916. V práci uvádím ke každému rodu diagnózu, systematické zařazení, informace o biologii a ekologii a výčet všech druhů vázaných na květy a kolibříky. U každého druhu je uvedeno platné jméno, původní jméno s odkazem na původní popis, synonymika, typová lokalita a uložení holotypu, areál rozšíření a seznam známých hostitelských rostlin a foretických hostitelů.