Monogenea parazitující na afrických rybách rodu Barbus (Cyprinidae): druhová diverzita a spektrum hostitelů - Pravdová, Markéta (2013)
Tato bakalářská práce je literární rešerší zabývající se zástupci monogeneí, kteří parazitují na afrických rybách rodu Barbus. První část práce se věnuje základní charakteristice této skupiny parazitů (morfologie, životní cyklus, hostitelská specifičnost, klasifikace) a stručně shrnuje problematiku týkající se evoluční historie a systematiky ryb rodu Barbus. Druhá část předkládá seznam monogeneí doposud zaznamenaných na afrických zástupcích rodu Barbus, a to formou parazit-hostitel a hostitel-parazit check list. Celkem zahrnuje 84 druhů monogeneí náležejících do 6 rodů: Dactylogyroides (1 druh), Dactylogyrus (72 druhů), Dogielius (7 druhů), Gyrodactylus (2 druhy), Diplozoon (1 druh) a Neodiplozoon (1 druh). Tato monogenea byla zaznamenána na 44 druzích rodu Barbus, některé druhy byly nalezeny také na dalších rodech: Brycinus, Labeo, Labeobarbus, Leptocypris a Raiamas.