Změny v rozšíření invazních druhů rostlin podél řek Svratky a Svitavy (1998-2012) - Dršková, Monika (2013)
Říční nivy díky své dynamice, disturbancím a velkému ovlivnění člověkem představují ideální prostředí pro rostlinné invaze. Cílem práce bylo nově zmapovat výskyt vybraných nepůvodních druhů v nivách řek Svratky a Svitavy v návaznosti na diplomovou práci Mgr. Tomáše Vymyslického (2001), který provedl toto mapování v letech 1998-2000 podle standardizované metodiky. Terénní výzkum probíhal po délce celého toku Svratky a Svitavy bez vodních nádrží. Pro účely mapování byly řeky rozděleny na asi jednokilometrové úseky, ve kterých byly zaznamenávány početnosti vybraných druhů. Sledovaná část nivy zahrnovala pás o šířce asi 15 m na každé straně břehu. Dále jsem pracovala s měřenými faktory prostředí převzatými z práce Vymyslický (2001). Celkem byl zmapován výskyt 39 nepůvodních druhů, z nichž se nejčastěji v pobřežních zónách objevoval druh Impatiens glandulifera se zastoupením na 85 % z celkového počtu sledovaných kilometrů.