Svalová soustava u parazitických platyhelmintů s důrazem na Monogenea - Zatloukalová, Eva (2013)
Tato práce se zabývá srovnáním svalových soustav u jednotlivých taxonů parazitických platyhelmintů (Monogenea, Trematoda, Cestoda) s důrazem na třídu Monogenea a metodikou vizualizace filamentózního aktinu a myosinu s využitím konfokálního skenovacího laserového mikroskopu. Rešeršní část se věnuje obecné charakteristice kmene Platyhelminthes, skupině Neodermata a jejím jednotlivým taxonům. U každého taxonu je popsáno uspořádání svaloviny hlavních orgánových soustav. Další část zahrnuje popis principů metod, využívaných pro vizualizaci svaloviny a proteinů u skupiny Neodermata. Poslední část práce obsahuje také návrhy protokolů pro již zmiňované metody, z nichž některé byly ověřeny prakticky.