Mokřadní vegetace Drahanské vrchoviny - Galda, Jiří (2013)
V této bakalářské práci se věnuji výzkumu mokřadní vegetace Drahanské vrchoviny, a to její vrcholové části - Konické vrchoviny. Oblast se nachází na rozhraní okresů Prostějov a Blansko. Cílem práce je podat přehled o výskytu mokřadní vegetace na Drahanské vrchovině, zaznamenat druhové složení vegetace na vybraných lokalitách (jedná se především o maloplošná zvláště chráněná území) pomocí fytocenologických snímků, změřit pH a konduktivitu půd a přiřadit jednotlivé snímky k vegetačním jednotkám. Práce byla zaměřena především na rašelinné louky, ale okrajově postihla i jiná společenstva. V území se vyskytují společenstva svazů Calthion palustris, Molinion caeruleae, Sphagno-Caricion canescentis, Magno-Caricion gracilis a odvodněním a těžbou narušená společenstva svazu Sphagnion magellanici. V území se tedy vyskytuje široká škála rostlinných společenstev, od živinově silně limitovaných vrchovišť, přes rašelinné louky až po louky velmi bohaté na živiny v nivách vodních toků.