Bakteriální endocytobionti volně žijících améb: synopse druhů determinovaných s podporou molekulárních markerů - Přibylová, Jana (2013)
Bakalářská práce je zaměřena na nejdůležitější poznatky o symbiotickém vztahu volně žijících améb a prokaryotických organismů. Pomocí molekulárních metod byli v amébách do současnosti identifikováni symbionti/endocytobionti hlavně ze skupin proteobakterií, rickettsií a chlamydií. Práce obsahuje seznam popsaných symbiontů/endocytobiontů, který je doplněn krátkým souhrnem dosud získaných informací o jejich intracelulárním způsobu života.