Vztah druhového složení krytenek k faktorům prostředí na rašeliništích v západních Karpatech - Šímová, Anna (2013)
Tato práce se zabývá vztahy mezi společenstvy krytenek (Amoebozoa: Arcellinida & Rhizaria: Euglyphida), složením vegetace a faktory vnějšího prostředí podél celého gradientu minerální bohatosti na rašeliništích v Západních Karpatech. Celkem bylo na studovaných lokalitách nalezeno 75 druhů krytenek. Počty druhů i abundance jedinců klesaly se snižujícími se hodnotami pH vody. Hlavní ekologický gradient, ovlivňující druhové složení společenstev krytenek, byl gradient minerální bohatosti a druhý významný gradient byl gradient výšky hladiny vody. Nejvýznamnější vysvětlující proměnné ze všech 18 sledovaných proměnných (chemismus vody a výška hladiny podzemní vody, Ellenbergovy indikační hodnoty, první čtyři osy detrendované korespondeční analýzy společenstev rostlin) byly pH prostředí (vyjádřené buď pomocí pH vody nebo průměrnou Ellenbergovou indikační hodnotou pro půdní reakci) a výška hladiny podzemní vody.