Trofická nika araneofágních pavouků - Michálek, Ondřej, 1947- (2013)
V teoretické části této bakalářské práce byla vypracována rešerše zabývající se predátory pavouků z řad obratlovců a bezobratlých. Byli popsáni jak euryfágní predátoři běžně zahrnující pavouky ve své potravě, tak i stenofágní predátoři výlučně se specializující na lov pavouků. Největší důraz byl kladen na araneofágní pavouky, u kterých byly podrobněji popsány jednotlivé adaptace pro tento způsob specializace. V praktické části práce byly uskutečněny experimenty se skálovkami Drassodes lapidosus z čeledi Gnaphosidae, u kterých byl v literatuře dříve popsán případ napadení jiného pavouka spojený se specifickou strategií útoku. Skálovky byly nasbírány v terénu a přeneseny do laboratoře, kde byla pozorována cirkadiánní aktivita a proveden experiment preference mezi různými typy kořisti a sledování jejich predačního chování. Byla potvrzena noční aktivita skálovek typická pro čeleď Gnaphosidae. Při nabídnutí různých typů kořisti nebyla pozorována preference pavouků nad jinými typy kořisti.