Změny společenstev fytobentosu řeky Dřevnice - hodnocení ekologického stavu v prostoru a čase - Šafářová, Magdaléna (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá biologickým hodnocením kvality vody řeky Dřevnice (východní až jihovýchodní Morava) prostřednictvím sinic a řas, které jsou svým výskytem vázány na dnový substrát (bahno, písek, kameny apod.). Fytobentos, jak je tento soubor bentických autotrofních organismů nazýván, má významné postavení mezi bioindikátory kvality vody především pro svou schopnost odrážet změny prostředí v krátkém čase. Podle dostupných informací se jedná o první algologickou studii provedenou na tomto toku, a přináší tak nové poznatky o diverzitě bentických sinic a řas i ekologickém stavu řeky. Vzorky byly odebírány na pěti lokalitách pravidelně jednou za měsíc po dobu jednoho roku. Sledovaly se změny v diverzitě společenstev fytobentosu se současným měřením fyzikálně - chemických parametrů. Cílem bylo zjistit, zda je diverzita sinic a řas ovlivňována měřenými parametry prostředí a stanovit aktuální ekologický stav toku za pomocí metod, které jsou využívány i ve vodohospodářské praxi.