Aktuální rozšíření hlaváčovitých ryb v ČR. - Kopeček, Lukáš (2013)
Expanze hlaváčovitých ryb do Evropy a Severní Ameriky je často diskutovaným tématem. Šířením hlaváčovitých ryb se zabývala i tato práce, která měla za cíl zmapovat aktuální rozšíření hlaváčovitých ryb, konkrétně hlavačky mramorované a hlaváče černoústého, v České republice. Práce se také zabývala vlivem charakteru prostředí na šíření hlaváčky mramorované. Odlovy probíhaly v letech 2011 a 2012 za pomoci bateriového agregátu a podběráků. Hlavačka posunula hranice svého rozšíření během let 2011 a 2012 na 3 z 5 velkých toků. Naproti tomu hlaváč posunul hranice svého rozšíření jen v řece Moravě, v jednom přítoku Dyje a v jednom jejím slepém rameni. Hlavačka byla nově nalezena ve 2 ze 13 sledovaných přítoků Dyje, Jevišovky a Kyjovky. Rozšířila se také do 3 ze 14 sledovaných rybníků. Dále byla hlavačka zaznamenána ve 4 z 8 mrtvých ramen Dyje, ve 2 slepých ramenech a v 8 z 9 zemníků.