Aktivita netopýrů v blízkosti úkrytů se zaměřením na období podzimních přeletů - Kotoučková, Lucie (2013)
Tato bakalářská práce pojednává o aktivitě netopýrů během podzimních přeletů ze samičích mateřských kolonií nebo samčích dispergovaných letních úkrytů na tradiční místa zimovišť. Během této doby netopýři vykazují typické chování, nazývané jako „swarming“. Během podzimního (ale i jarního) „swarmingu“ se samci a samice shromažďují před různými typy úkrytů (podzemní úkryty) za účelem páření. „Swarmingu“ se účastní adultní samci a samice, avšak přítomni mohou být i juvenilní jedinci, kteří se učí poznávat chování dospělých při páření. Zároveň získávají informace o místech, kde „swarming“ probíhá, které mohou později sloužit také jako jejich zimoviště. „Swarming“ doprovází sociální chování, včetně tzv. „mating calls“. Zahrnují různé typy hlasů, které mohou být používány i při vyhlídkových letech („display flights“) které samci používají, aby předvedli své kvality před samicemi a co nejvíce je zaujali.