Využití telemetrie ve výzkumu prostorového chování rysa ostrovida v Beskydech - Patočková, Martina (2013)
Vzhledem k tomu, že početnost rysa ostrovida (Lynx lynx) v České republice je nízká a v posledních letech opět klesá, je nutné poznat všechny vlivy, které negativně ovlivňují rozšíření a populační dynamiku tohoto druhu. Znalost jeho prostorového chování je nezbytná pro vhodnou ochranu rysa a péči o tento druh. Rys obývá rozsáhlá území a žije skrytým způsobem života, proto je obtížné získat informace o jeho prostorovém chování. Jednou z možností jak tyto informace získat je GPS telemetrie, která nám umožňuje nepřetržité dálkové sledování označeného jedince. V bakalářské práci jsem se zaměřila na odhad velikosti domovského okrsku pomocí GPS telemetrie. Výzkum probíhá v CHKO Beskydy od začátku roku 2011 až do současnosti (tj. květen 2013). Vysílačkami byli prozatím označeni dva rysi - samice a samec. Velikost jejich domovských okrsků byla odhadnuta pomocí dvou různých metod - Minimum convex polygon a Kernel.