Struktura a dynamika fluviálních geosystémů v člověkem ovlivněných podmínkách - Babej, Ján, 1989- (2013)
Bakalářská práce je zaměřená na popis říčních systémů, které byly ovlivněny člověkem. Jednotlivé části řek postupně přecházejí vlivem přirozených procesů ke své přirozenější podobě se širším korytem a vyšší morfologickou a vegetační diverzitou (geobiodiverzitou). Daná mozaika tvarů a vegetace je přímo ovlivňována probíhajícími procesy a naopak i samotné formy a vegetace ovlivňují tyto procesy (frekvenci, intenzitu ...). Vzájemná vazba mezi procesy, formami a vegetací je tedy komplikovanější, než se může zdát, a v práci je do větší míry objasněná. Práce pojednává také o výskytu vnitrokorytových tvarů, ovlivňovaných často objekty uvnitř koryta (most, jez). Dané tvary jsou základem pro vymezení kategorií, které odrážejí míru antropogenního ovlivnění řek. Nabyté poznatky jsou shrnuty ve výukovém materiálu pro studenty středních škol.